Organisatie
Stichting De Groene Duiker is op 7 maart 2 024 opgericht. De oprichters zijn Herma Versluis en Berdien van Everdingen.
Het tekenen van de oprichtingsakte
In de oprichtingsfase zijn zij begeleid door Notaris Tempelman, die de statuten opgesteld heeft en de oprichtingsakte gepasseerd heeft. De oprichtingsakte is hier te lezen.
Raad van Toezicht en Bestuur
Er is een Raad van Toezicht. De voorzitter hiervan is dr. Herma Versluis – den Bieman. Er zijn gesprekken gaande met kandidaten als mogelijke toezichthouders. De Raad van Toezicht bewaakt dat de activiteiten passen binnen de visie en bijdragen aan de kernwaarde. De Raad van Toezicht ziet erop toe dat de financiële basis van de stichting gezond is.
Bestuurder van Stichting De Groene Duiker is Berdien van Everdingen.
Zowel de leden van de Raad van Toezicht als de bestuurder ontvangen geen vergoeding.
Beleidsplan
De statuten geven de kaders aan waar binnen de organisatie mag werken. Het beleidsplan is de uitwerking hiervan en een samenvatting is hieronder te lezen
Het doel van De Groene Duiker
Het doel van De Groene Duiker is het opbouwen en behouden van zelfvertrouwen bij de medewerkers van De Groene Duiker door het aanleren en uitvoeren van groen gerelateerde activiteiten en of werkzaamheden.
Visie
Het beleidsplan is de leidraad voor de opbouw en de toekomst van De Groene Duiker.
De Groene Duiker biedt een beschutte werkplek aan mensen met een passie voor groen en welke een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Voor hen, waarvoor het reguliere bedrijfsleven te snel en te hard is, zorgt De Groene Duiker voor een prettige werkomgeving met verschillende activiteiten in het groen en de groensector. De medewerkers wordt een prettige, veilige en stabiele werkomgeving geboden waar oog is voor de mens en zijn talenten en deze gestimuleerd worden om verder tot ontwikkeling te komen. De Groene Duiker is voor haar medewerkers de groene omgeving waar zij zich volledig kunnen ontwikkelen en waar zij tot volle groei en bloei mogen komen.
De medewerkers van De Groene Duiker zijn gelijkwaardig en van essentieel belang voor het slagen van de missie. De mens staat centraal. Er wordt samen gewerkt, maar er zijn ook meer solistische taken. Voor elk wat wils, waar op dat moment behoefte aan is. De werkzaamheden vinden zoveel mogelijk plaats in de openlucht of in een afgeschermde binnen ruimte. Het “gewone” leven en het “gewone” menselijke contact wordt zoveel mogelijk weerspiegeld met als doel het opbouwen van zelfvertrouwen bij de medewerkers. De werkzaamheden bestaan uit groenklussen op het terrein van De Kleine Duiker en uit opdrachten voor (groen) bedrijven in Barendrecht en omgeving.
Kernwaarden
Onze Kernwaarden zijn als volgt en ontleend aan het kwaliteitskader zorglandbouw:
• Medewerkers horen erbij, zijn een onderdeel van het team en hebben sociale contacten op het werk.
• Medewerkers ervaren de activiteiten en werkzaamheden als zinvol. Als het kan samen, als het nodig is solistisch.
• Maaltijden zijn gezond en worden gezamenlijk klaar gemaakt. We maken zoveel mogelijk gebruik van eigen lokale producten.
• Medewerkers bewegen voldoende. De werkzaamheden en activiteiten dragen daar aan bij.
• De werkzaamheden en activiteiten vinden voornamelijk buiten plaats. Alleen in het geval van heel slecht weer worden werkzaamheden binnen uitgevoerd. De omgeving is prikkelarm.
• Er is een duidelijk ritme, zowel de dagindeling als het ritme van de seizoenen en de daarbij behorende werkzaamheden.
De Missie
De Groene Duiker biedt plek aan een directeur, nu in het kader van re-integratie, op termijn vast in dienst. En een coördinerend meewerkend ploegleider. Voorts zijn er medewerkers beschut werken. Op dit moment zijn dat er 3, maar dit aantal zal spoedig worden uitgebreid. Een medewerker beschut werken heeft een (tijdelijke) afstand tot de reguliere arbeidsmarkt en heeft bepaalde aanpassingen op het werk nodig zoals begeleiding, aanpassingen werktijden en werkzaamheden. Doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt gebeurt alleen als de medewerker beschut werken daarvoor in aanmerking komt en dit ook zelf ambieert. De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats bij een groen bedrijf in Barendrecht. Het werk is overzichtelijk en zonder tijdsdruk. Een ploegleider begeleid maximaal 6 medewerkers. De medewerker beschut werken heeft behoefte aan een functie welke aan een aantal randvoorwaarde voldoet;
• Een in alle opzichten veilige werkplek. Dit betreft niet alleen werken met beschermingsmiddelen maar zeker ook een werkplek die vrij is van pesterijen, intimidatie, kwaadsprekerij, mishandeling en elk ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevende. De begeleider ziet erop toe dat de werkplek inderdaad veilig is.
• Een prikkelarme werkplek. De omgeving van de werkplek moet rustig zijn, dus buiten, in het groen. Onnodig lawaai dient bijvoorbeeld te worden vermeden. De begeleider bewaakt dit.
• Elke medewerker beschut werken is een gewaardeerd lid van het team. De leden van het team steunen elkaar en accepteren dat een collega tijdelijk behoefte heeft aan afzondering. Het wordt niet geaccepteerd dat leden van het team een of meerdere leden afwijzen. De begeleider zal hen hierop aanspreken.
• Er is geen werkdruk
• Er wordt zoveel mogelijk gezamenlijk gegeten en koffie of theegedronken.
• Er is een plek binnen waar een medewerker zich kan terugtrekken.
• De begeleider zorgt voor een positieve sfeer in het team en draagt daar zelf in belangrijke mate aan bij.
• De Groene Duiker biedt een omgeving waar de medewerkers kunnen groeien en bloeien.
• De arbeidscontracten zijn op orde.
• De contracten met opdrachtgevers zijn op orde.
• De protocollen en het kwaliteitssysteem zijn op orde.
• De Groene Duiker werkt oplossingsgericht en zorgt voor een positieve omgeving waarin de medewerkers kunnen floreren (growth mindset).